Hayata Dair

Üzüm Yaprağının Sırrı

Türk toplumunun vazgeçemediği yiyeceklerden bir tanesi olan üzüm yaprağı lezzeti ve faydaları ile ününe ün katmaya devam ediyor.

Üzüm Yaprağının Faydaları

Bilindiği gibi asma bitkilerinin yaprakları Türk mutfağında farklı yemeklerde kullanılmak üzere toplanır, taze olarak tüketilir ya da kış mevsimi için saklanır. Bu yapraklar arasında en sık tüketileni ise üzüm yaprağıdır. Bu bitkiden yapılan sarmanın lezzetini bilmeyen yoktur. Mevsiminde yapılanları kadar tazeliğini koruyabilmesi için farklı şekillerde saklanarak kış mevsiminde de tüketimi sağlanır.

Her şeyde olan çeşitlilik gibi bahar aylarında toplanan yaprakların saklanması ve kış mevsimine hazırlanma yolları da son yıllarda çeşitlilik gösteriyor. Eskiden çoğunlukla salamura şeklinde hazırlanarak gelecek kışa saklanan bu yapraklar, günümüzde buzlukta ya da konserve şişelerinde havası alınarak da muhafaza edilebiliyor.

Peki, üzüm yaprağının faydaları hakkında neler biliyoruz? Misafir sofralarının olmazsa olmazı olan üzüm yaprağı sarması hem görsel olarak hem de besleyici değerleri ile sofraların gözde yiyeceklerinden biri olma unvanını taşımayı sürdürüyor.

A vitamini, demir ve çinko deposu olarak bilinen üzüm yaprağı içindeki a vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasında birebir etkilidir. Anemiyi önlemede de ciddi bir fayda sağlayan bu bitki, içerisindeki demir minerali sayesinde kansızlık sorununun önüne geçilmesinde oldukça olumlu sonuçlara sahiptir. Bünyesinde barındırdığı çinko ise boşaltım sistemini korur ve saçlarımızı besleyerek onların daha sağlıklı olmasını ve bakımlı görünmesini sağlar. Arı poleni ve zerdeçalın da yaptığı gibi bakterilerle savaşır ve bu özelliği ile ağız yaralarına karşı önemli bir silahtır.

Üzüm Yaprağı Nasıl Saklanır?

Tam mevsimi olduğu için Şu sıralar pek çok kişinin öğrenmek istediği şey, üzüm yaprağı nasıl saklanır sorusunun cevabıdır. İlk olarak geleneksel yöntem olan üzüm yaprağı salamura nasıl yapılır sorusunu cevaplamaya çalışalım. Fazla miktarda tuz kullanılması salamura yöntemine olan talebi son yıllarda azaltsa da geleneksel yöntem olan salamura,  yaprağın saklanması için en fazla kullanılan yöntemlerin başında geliyor.

Tuzsuz ve susuz bir şekilde bu yapraklar saklanamaz mı dediğinizi duyar gibiyiz. İsterseniz hiç tuz kullanmadan demetlediğiniz yaprakları kavanozlara bastıktan sonra kapağını sıkıca kapatıp havasını alarak da kışa tazeliğini kaybetmemiş bir şekilde bu şifa kaynağı yaprakları saklamanız mümkündür. Sıkıca kapattığınız kavanozları  suyun içerisine ters çevirip 10-15 dakika gibi bir süre kaynatarak kavanoz içindeki yaprakların hava ile temasını tamamen kesebilirsiniz.

Bir diğer yöntem de yaprakları buzlukta saklamaktır. Yaprakları haşladıktan sonra soğumaya bırakıp ardından buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırarak da yaprakları gelecek kış saracağımız sarmalara hazır hâlde tutmak mümkündür.

Üzüm Yaprağı Nasıl Haşlanır?

Mevsiminde toplanmış ve taze olarak tüketilecek olan üzüm yaprakları yıkandıktan sonra 5 dakika gibi bir süre kaynatılarak kullanılabilir. Salamura yapraklarının ise kullanım öncesi tuzunun mutlaka alınması gerekir. Peki,  yaprağın tuzu nasıl gider? Kavanozdan çıkardığımız yaprakları soğuk suyla yıkadıktan sonra iki saat süre ile suda bekleterek tuzundan arındırabilirsiniz. Ardından bir taşım kaynattığınız yaprakları iç harcı ile sararak sofralarınızı zenginleştirebilir ve bu lezzetli bitkininin içerdiği vitaminlerden faydalanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu