Sağlık

Zerdeçal Mucizesi

Zerdeçal için mucizevi bitki derken abarttıklarını düşünmeyin. İnsan sağlığına olan faydaları saymakla bitmeyen bu bitki deyim yerindeyse her derde deva. Bu kadar değerli bir bitki olması, insanları faydaları hakkında meraka sürüklediğinden biz de bu yazımızda Hint safranı olarak da bilinen, etken maddesi kurkumin olan bu bitki ile ilgili bilinmeyenleri ifade edecek ve zerdeçalın faydaları üzerinde duracağız.

Zerdeçal Nedir?

Hindistan, Pakistan, Çin, Bangladeş gibi Asya’nın güneyindeki ülkelerde yetişen, boyu bir metrelere ulaşabilen ve çok yıllık bir bitki olan zerdeçalın faydaları yakın tarihte çok bilinmiyor ve yaygın bir şekilde kullanılmıyordu. Son yıllarda faydaları üzerine yapılan araştırmalar, Türk mutfağında da en değerli baharatlar arasında yerini almasını sağladı.

Zerdeçal nasıl tüketilir diye merak eden çok sayıda kişi olduğunu biliyoruz. Aslına bakarsanız bu bitkiyi her şekilde tüketmeniz mümkün. Zerdeçallı süt, pilav, makarna bu baharat ile tatlandırılan besinlerin başında geliyor. Bunlar dışında her türlü çorba ve yemeklere baharat olarak da kullanılabiliyor. Karabiber ile birlikte kullanılması tavsiye edilen bu baharat, alternatif tıp dünyası tarafından da çoktan keşfedildi. Kapsül şeklinde bitkisel takviye ürünlerinin imalatını gerçekleştiren pek çok firma, yıllardır bu ürünlerin ticaretini yaparak bu baharatın nimetlerinden faydalanıyor.

Zerdeçalın Faydaları

Zerdeçalın faydalarını anlatmaya nereden başlayacağımızı bilemiyoruz desek gerçekten mübalağa etmiş olmayız. Tıp dünyasında iltihap önleyici maddeler anti-enflamatuar şeklinde adlandırılır ve bu mucizevi baharat da iltihap önleyici özelliği ile son derece faydalıdır. Bilirsiniz ki vücudumuzda ortaya çıkan hastalıkların pek çoğu iltihap ve bakteri kaynaklıdır. Zerdeçal bu tehlikelere karşı vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirerek bizleri hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda bağışıklığımızın artmasına da içerisinde bulunan kurkumin maddesi ciddi olumlu katkılar sağlar.

Başta MS olmak üzere pek çok nörolojik hastalığa karşı bu bitkinin tavsiye edildiği biliniyor. Yapılan klinik çalışmalar, düzenli zerdeçal tüketen nörolojik hastalığı olan kişilerin semptomlarında fark edilir seviyede düzelme olduğunun gözlemlendiğini belirtiyor. Benzer şekilde Alzheimer hastalığına karşı önlem amaçlı da bu baharatın tüketiminin tavsiye edildiğini eklemeden geçmeyelim.

Zerdeçal içerisinde bol miktarda antioksidan barındırıyor. Bu özelliği de kansere karşı vücudun savaşma gücünü arttırıyor. Kanser hücrelerinin oluşumunu engellediği ve var olan kanser hücrelerinin de etkilerini azalttığına dair araştırmalar var. Kanser hastaları için büyük sıkıntı yaratan kemoterapinin yan etkilerini azaltma noktasındaki faydalarının da oldukça fazla olduğunu söyleyelim.

Lifli bir yapıya sahip olması bu bitkiyi bağırsak sağlığını koruma noktasında da bir adım öteye taşıyor. Gaz sorunu, kabızlık, şişkinlik pek çoğumuzun muzdarip olduğu rahatsızlıklardan. Bu baharat, sindirim sistemini düzenleyici etkisi ve lifli yapısı ile bağırsaklar için de son derece sağlıklı.

Bu mucizevi bitkinin insan sağlığına olan faydalarının sadece fiziksel rahatsızlıklar için olduğu düşünülmesin. Depresyon için de oldukça etkili olan bu bitki, içinde bulunan B6 vitamini sayesinde seratonin hormonunun harekete geçmesini ve salgılanmasını sağlayarak ruhsal çöküntülerinizi onarıcı bir etkiye de sahip.

Bu baharat hakkında araştırma yapma fırsatınız oldu ise zerdeçal kullananların yorumları ile muhakkak karşılaşmışsınızdır. İnsanlar internet ve akıllı telefonların bu denli gelişmesi sayesinde artık her noktadan internete erişim sağlayabiliyor ve tecrübe ettikleri, memnun kaldıkları ya da zarar gördükleri her konuyu pek çok platformda dile getirebiliyorlar.

Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?

Takviye edici gıda şeklinde üretilen kurkumin kapsülleri dışında bu bitkinin en sık çay şeklinde tüketildiğini söyleyebiliriz. Toz şeklinde tüketildiğinde sağlanan faydanın çayını içerek de kazanılacağını ifade ettikten sonra bu bitkiyi çay olarak tüketmeyi arzu edenler için çay tarifi vermenin iyi olacağını düşünüyoruz.

Pek çok bitki çayında olduğu gibi bu bitkinin çayını hazırlarken de suyu bitkinin üzerine eklememeye ya da bitkiyi kaynatmamaya dikkat etmelisiniz. Kaynattığınız suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı bu baharattan ekleyip on dakika demlemeye bırakmalısınız. Demlenmesi tamamlanan çayı direkt içebilirsiniz ya da acımsı tadı nedeni ile sade olarak içmekte zorlananlar çaylarını bal aracılığı ile tatlandırarak da içebilirler.

Kurkumin Maddesinin Zararları

Faydalarının yanında her bitkisel maddenin olduğu gibi bu bitkinin de zararlarının olabileceği unutulmamalıdır. Süregelen kronik bir hastalığı olanların, tedavi altındaki kanser hastalarının, sürekli ilaç kullananların bu baharatı ve çayını kullanmadan evvel mutlak suret ile doktorlarına danışmaları gerektiğini eklemeliyiz. Unutmayınız ki yanlış ve fazla bitkisel ürün kullanımı, fayda sağlayacağım derken bitkinin zararları ile boğuşmanıza da neden olabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu