Sağlık

Sinsi Tehlike Plastikler

Çevremizde plastikten üretilmiş ne kadar çok malzeme olduğunun farkında mısınız? Bu maddenin kullanım alanları çok çeşitlilik gösteriyor. Son yıllarda plastikler üzerine yapılan pek çok araştırma var ve bu araştırmalar ortaya koyuyor ki bu malzemeler insan sağlığına son derece zararlı.

Yok Olma Süresi

Plastikler doğada kaç yılda yok olur sorusunun cevabı da bu malzemeden yapılan araç gereçlerin sağlığımıza ciddi zararlar verdiğini açıkça gösteriyor. Çevreye zararları da oldukça fazla. Doğada yok olma süreleri 400 ile 1000 yıl aralığında değişen bu madde doğanın ekolojik dengesinin bozulmasında çok etkili ve plastikler doğaya zarar verir mi sorusunun cevabını da bu sürelere bakınca anlamak mümkün.

Plastiklerin İnsan Sağlığına Zararları

Plastik kullanılmayan sınırlı sayıda ürün var desek abartmış olmayız. Son yıllarda bilinen tüm zararlı etkilerine rağmen bu madde her yerde kullanılıyor. Kısacası insanoğlunun plastikten kaçışı yok denecek kadar az.

İnsan sağlığına olan zararları her yerde yazılıp çizilen plastikler, günümüzde ciddi oranlarda artış gösteren kanser hastalığının nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Bu maddenin kullanım yaygınlığı ile kanser vakalarındaki artışın paralel gittiği düşünülürse bu maddenin zararlı etkilerini daha net bir şekilde görmek mümkün.

Sağlığımıza olan zararları sadece kanser ile de sınırlı değil maalesef. Hormon sisteminin bozularak görevini doğru şekilde yapamamasına da neden olan bu madde, özellikle çocuklar için tehlike çanlarını çaldırıyor. Nörolojik problemler ile diyabeti de beraberinde getiren kimyasal içerikli bu maddeler nedeniyle her yıl binlerce insan hastalanıyor dahası hayatını kaybediyor.

Nasıl Geri Dönüştürülür?

Plastiklerin doğada çözünme sürelerinin oldukça uzun olduğunu ifade etmiştik. Son üç beş yıldır kampanyalar düzenlenen, üzerine çalıştaylar, konferanslar yapılan atık maddelerinin ayrıştırılması için uygulanan tedbirler her yerde karşımıza çıkıyor.

Çoğumuzun yakın çevresinde cam şişelerin ve plastiklerin ayrıştırılması için belediyeler tarafından temini sağlanan geri dönüşüm noktaları var. Buralarda biriken bu maddelerin geri dönüşümü belli aşamalar ile gerçekleşiyor. Geri dönüşüm noktalarından alınan bu maddeler lisanslı geri dönüşüm tesislerine götürülerek burada türlerine göre ayrılıyor. Türlerine göre ayrılmaktan kasıt; pet şişelerinin ayrı, naylon poşetlerin ayrı, ambalajların ve diğer türlerinin ayrı ayrı yerlerde toplanarak işleme alınması. İşleme alınan malzemeler kırma makinelerinde küçük parçalara ayrılıyor. Bu noktadan sonra pek çok işletme, bu küçük parçaları direkt alıp ürünlerinde kullanabiliyor ya da ikinci bir eritme işlemine tabi tutup hammaddelerine karıştırarak da kullanmayı tercih edebiliyor. Bu şekilde plastiklerin geri dönüşümü gerçekleşmiş oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu