Hayata Dair

Sonbaharın Gizemi

Dört mevsim içinde sizin en sevdiğiniz mevsim hangisi? Eğer cevabınız sonbahar ise sizin hayatınızın da hüzün ağırlıklı geçtiğini söyleyebiliriz. Çünkü sonbahar ile melankolik yaşam tarzını özdeşleştiren pek çok insan var ve bu insanların çoğunluğunun hayatı sağlık sorunları ya da farklı birtakım problemler yüzünden sıkıntı içerisinde geçiyor.

Sonbahar Mevsimi

Sonbahar mevsiminin özellikleri ile kendi hayatından benzer yönler bulan insanlar; genellikle yalnızlığı daha çok seven, daha çok ayrılık görmüş, ölüm acısı ile yakından tanışmış kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların yanında bu hüzün mevsimini diğer mevsimlere göre daha fazla seven insanların hayatın çetin sınavlarına karşı çok daha dayanıklı olduğu ve sonbaharda yapraklarını döken ağaçlar misali her baharda tekrar yeşillenebilme gücünü içlerinde taşıdıkları görülüyor.

Ağır travmalar atlatıp toparlanan ve hayata kaldıkları yerden devam edebilen sonbahar âşıkları, bu yönleri ile çevrelerinden büyük takdir görüyor. Çünkü bunu başarabilmek herkesin harcı değil. Nietsche’nin “Öldürmeyen acılar güçlendirir.” sözü sonbahar mevsimini hayat tarzına uygun bulan ve düştükleri yerden tekrar ayağa kalkmayı başaran insanlar için son derece anlamlı diyebiliriz.

Sonbahar Şiirleri

Güz ya da hazan şeklinde de anılan sonbahar mevsiminin pek çok insanın hayatında özel bir anlam taşımasının birçok nedeni bulunuyor. Kimileri en sevdiği insanı bu mevsimde kaybettiği için anlamlı bulurken hazan mevsimini, kimileri sevdiği tarafından terk edildiği ya da sevdiklerini terk etmek zorunda kaldığı zamanın bu mevsime denk gelmesi nedeniyle daha değerli buluyor ve seviyor bu mevsimi.

Sonbahar şiirleri ve sonbahar sözleri ile günümüzde sıkça anılan şair ve yazarları düşündüğümüzde de bu mevsimin duygu insanlarını içten etkilediği aşikâr. Cahit Sıtkı Tarancı’dan Özdemir Asaf’a, Mevlana’dan Necip Fazıl Kısakürek’e kadar her kesimden sanat insanının eserlerinde yer alan bu mevsim, hüzünlü gönüller için oldukça farklı anlamlar taşıyor.

Sonbahar, hüzündür; hüzün ise ben demektir.                                         Özdemir Asaf

Yaprak sıkılmıştı ağaçtan, bahaneydi sonbahar.                                        Necip Fazıl Kısakürek

Yapraksız kaldın diye gövdeni kestirme. Zira bu işin baharı var.                Mevlana

Bilmem ki hatıralar ne istersiniz benden, gelir gelmez sonbahar?            Cahit Sıtkı Tarancı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu