Oku-Yorum

Muazzez İlmiye Çığ ve Sümerli Ludingirra

Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın Sümerlerin tarihini ve yaşam tarzını anlattığı kitabı Sümerli Ludingirra, Sümer tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Sümerlere dair pek çok bilgiye ulaşabileceğiniz bu kitap ile asırlar önce yaşam tarzı nasıldı, inanç, eğitim, hukuk gibi konularda ne tür kurallar vardı sorularının tümü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Sümerli Ludingirra Kimdir?

Ludingirra, Sümerli bir şair, yazar ve öğretmendir. Döneminin aydın ve bilge kişileri arasında yer alır. İki ırmak arasındaki yer anlamına gelen Mezopotamya bölgesindeki ülkesi, Akadlar tarafından işgal edilince ülkesini Akadlar yönetmeye başlar. Bunun bir sonucu olarak zamanla kültürleri, dilleri, gelenekleri, sosyal yaşantıları, alışkanlıkları, sanatları unutulmaya ve yok olmaya başlar. Ludingirra, bu durumdan büyük bir üzüntü duyar. Bu nedenle kültür aktarımını sağlamadaki en önemli unsurlardan olan yazı yazmadaki ustalığının da etkisiyle kültürlerini gelecek kuşaklara aktarmak adına yaşam öyküsünü yazmaya karar verir ve hayatı boyunca başından geçen, gelecek kuşaklar için önemli sayılabilecek her şeyi taş tabletlere yazmaya başlar.

Sümerli Ludingirra Özet

Kitap, Ludingirra’nın anılarından ve Sümerlerin ulusal hikâyelerinden oluşmaktadır. Ludingirra, yaşadığı şehir, okul yılları, evi, mahallesi, arkadaşları, ilk aşkı, ailesi, mesleği, inanışlarını,  kısacası Sümer kültürü hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayacak birçok konu üzerinde durulur. Toplamda 23 taş tabletin açıklanmasından oluşan bu kitap, tarih araştırmacıları tarafından en fazla takip edilen kitapların başında gelmektedir.

Lundingirra, atalarının Mezopotamya adı verilen bu bölgeye nereden geldikleri konusunda iki ihtimal üzerinde durur. Bunlardan ilki kuzeydoğu yönünde dağlık bir ülkeden geldikleri; ikincisi ise doğu yönünden Dilmun denilen bir yerden deniz yolu ile geldikleri şeklindedir. Atalarının bu göç sırasında çok sıkıntılar çektiklerinden, yolculuk boyunca pek çok hayvanın telef olduğundan ve birçok insanın hayatını kaybettiğinden bahseder. Sonunda iki nehir arasında yer alan bu topraklara ulaştıklarını ama o zamanlar bu bölgenin bataklık, sazlık ve kamışlarla kaplı olduğunu da ifade eder. Atalarının insanüstü gayretleri ile bu verimsiz kurak bölgeyi nasıl verimli hâle getirdiklerini ve yaşanılabilir bir yer yaptıklarını da sözlerine ekleyen Ludingirra, bu ifadeleri ile Sümer tarihine ışık tutarak asırlar öncenin yaşam şartlarını günümüze ulaştırır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu