Eğitim

Doğru Dershane Seçimi

Üniversite adayı pek çok gencin ve bu gençlerin ailelerinin araştırma konularından bir tanesi de dershane seçiminde nelere dikkat edilmeli hususudur. Takdir edersiniz ki üniversite hazırlık eğitimi adı altında piyasada sayısız eğitim kurumu var ve insanlar en doğru adresin neresi olduğu noktasında kararsızlık yaşıyor.

Dershane Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Dershane seçimi tıpkı okul seçimi gibi tüm detayları ile değerlendirilmesi gerekli bir konudur. Peki, iyi eğitim veren dershanelerin özellikleri nelerdir? Kafanızdaki soru işaretlerinin yok olmasına yardımcı olmak adına vereceğimiz tavsiyeler ile doğru bir eğitim kurumu seçebilir ve hayalinizdeki üniversitenin istediğiniz bölümüne rahat bir şekilde yerleşebilirsiniz. Bu zorlu ve yıpratıcı hazırlık sürecinde işinizi kolaylaştıracak, sizi her anlamda destekleyecek bir dershane ile yola çıkmanız vereceğiniz en doğru karar olacaktır.

Dershanenin Eğitim Anlayışı

Ders müfredatlarındaki ve sınav sistemindeki değişikliklere bağlı olarak dershaneler de sürekli kendilerini yenileme eğilimi içerisindeler. Dolayısıyla seçim yaparken yerinde saymayan, yenilikleri ve eğitim sistemindeki gelişmeleri yakından takip eden kurumların tercih edilmesi son derece önemli.

Öğretim Kadrosu

Bir eğitim kurumunun temelini öğretmenlerin oluşturduğu konusunda hepimiz hemfikirizdir. Bu nedenle tercih edilecek olan dershanenin öğretim kadrosu ayrıntılı olarak incelenmeli, söz konusu kadronun mesleki anlamda geçmiş yıllardaki başarıları hakkında bilgi alınmalıdır. Alanında uzman, donanımlı öğretim kadrosu ile yola çıkan dershanelerin pek çoğu, sınavlarda derece yapan öğrencilere sahip kurumlardır. Bu detay es geçilmemeli, araştırma yaparken tercih sıralamanızda öğretim kadrosu ile adını duyurmuş kurumlar önceliğiniz olmalıdır. Ayrıca öğretim kadrosunda her yıl değişikliğe giden kurumlardan da uzak durmanız gerektiğini ekleyelim. Yerleşik kadro ile faaliyet gösteren eğitim merkezlerinin rüştünü ispatlamış, güven veren kurumlar olduğunu hatırlatalım.

Yayın ve Ders Saatleri

Anlaşma yapacağınız dershanenin üniversite hazırlık dönemi için toplamda kaç saat ders verdiğini mutlaka öğrenmelisiniz. Ayrıca etüt saatleri yeterli mi, ihtiyacınız olan her konuda takviye derslerine katılabilecek misiniz bu soruların cevabı da seçiminizde önem vermeniz gereken kriterler arasındadır. Bununla birlikte tercih ettiğiniz eğitim kurumu hazırlık sürecindeki yayınların temini noktasında öğrencisini destekliyor mu ve orijinal içerikli yayınların kullanımına önem veriyor mu konuları da mutlaka muhataplara sorulması gereken sorulardır.

Fiziki Şartlar

Üniversite sınavına hazırlanacağınız dershanenin fiziki şartları belli kriterleri karşılamalıdır. Öncelikle merkezi konumlu bir noktada yer alan kurumları tercih etmeniz zaman kaybının önüne geçilmesi ve trafik stresi yaşamadan dinç bir kafa ile derslere odaklanmanız noktasında son derece önemlidir.

Ders alacağınız sınıfların fiziki büyüklüğü ile sınıf mevcudu diğer elzem konulardandır. Kişi sayısı az olan sınıflarda birebir ilgi olacağından tercih listenizde sınıf sayılarını belli bir sınırda tutan kurumlar önceliğiniz olmalıdır. Ayrıca ders aralarında zihninizi dinlendirmek, bir arkadaşınızla çay eşliğinde sohbet etmek isteyeceğiniz dinlenme alanlarına sahip merkezler seçmeniz zorlu üniversite hazırlık sürecinde kısıtlı olan zamanınızda sosyalleşmenize ve kafa dağıtmanıza fayda sağlayacaktır. Net bir şekilde ifade edebiliriz ki size tıkış tıkış, büfe tarzı yiyecek içecek satışı yapan alanlar sunan kurumlar tercih listenizde olmamalıdır.

Rehberlik ve Ölçme Değerlendirme

Bu yorucu süreçte sizi en fazla destekleyecek birimler şüphesiz ki rehberlik ile ölçme ve değerlendirme birimleridir. Size eksikliklerinizi bildiren, doğru yönlendirmeler ile başarıya ulaşmanıza katkı sağlayacak olan rehberlik hizmetleri güçlü kurumların çok değerli olduğunu bilmelisiniz. Motivasyonun en gerekli olduğu yıllar olan üniversite hazırlık yıllarında doğru kişilerden rehberlik hizmeti almak sizi bir adım ileriye taşıyacaktır. Benzer şekilde maratonun neresinde olduğunuzu verdiği dönütler ile sorgulamanızı sağlayacak ölçme ve değerlendirme faaliyetleri ile başarısını ispatlamış kurumları dershane seçiminde ön sıralara almanız da geleceğinize yapacağınız en değerli yatırımlardan biri olacaktır.

Öğrenci Tecrübeleri

Sonuç olarak dershane seçimi, hayatınızın şekillenmesinde ciddi bir öneme sahip olan büyük bir tercihtir. Devam etmek istediğiniz dershane ile ilgili sizden önce sınav yolculuğuna çıkmış kişilerin yorumları oldukça değerlidir. Ayrıca söz konusu kişilerin hedefledikleri noktalara hangi oranda ulaştıklarının da size doğru dershane seçimi noktasında yol gösterici olacağı bir gerçektir.

Kalabalık sınıflarda, dershane olma kriterlerini taşımayan apartman dairesinden bozma öğrenme ortamlarında öğrenim görme zorunluluğunuzun olmadığınızı bilmelisiniz. Ne istediğinizi bilerek, aklınıza yatmayan özellikler taşıdığını düşündüğünüz dershanelerden uzak durmanız kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden bir tanesi olacaktır. Kısacası içinizin herhangi bir sebepten ötürü ısınmadığı dershanelerin size pek bir getirisi olmayacağını bilmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu