Hayata Dair

Evde Çiçek Bakımı

Evinde özellikle balkonunda çiçek yetiştirenlerin o güzel çiçeklerini gördükçe pek çoğumuz hevese kapılırız. Ben neden denemiyorum diye düşünür ve hemen çiçek köklerinden çiçek çoğaltma sevdasına düşeriz. Dahası koşa koşa çiçekçiye gider birkaç saksı çiçeği alır döneriz evimize.

Çiçek Bakımı

İlk başlarda çiçek yetiştirme heyecanımız güzel gider ama bir süre sonra hevesle diktiğimiz, çiçekçiden bir koşu alıp geldiğimiz çiçekler canlılığını  kaybedip yapraklarını dökmeye başlayınca bir şeyleri yanlış yaptığımızı anlarız. Çiçek bakımı büyük titizlik isteyen zevkli bir uğraştır bu çok doğru ancak siz de takdir edersiniz ki bazı püf noktaları vardır.

Siz de çiçek yetiştirmeyi çok seviyor ancak çiçeklerle olan ilişkiniz hep hüsranla son buluyor ise sorunun kaynağını bulmanız gerektiğini bilmelisiniz. Hatayı nerede yaptığınızı bulmaya çalışıyor ve eviniz rengarenk çiçeklerle dolsun istiyorsanız; çiçek bakımının inceliklerine değineceğimiz bu yazımız ile çiçeklerin dilinden daha iyi anlayabilirsiniz.

Çiçek Bakımı Püf Noktaları

İtina ile bakım gerektiren çiçeklerin canlılığını koruması ve daha sağlıklı olması için dikkat etmemiz gereken belli başlı noktalar vardır. Toprak seçimi, sıcaklık, nem, sulama, ışık ve saksı tercihini bu önemli noktalar olarak sıralamamız mümkündür.

Çiçek Bakımı Nasıl Olmalı

Toprak seçimi, sağlıklı çiçek yetiştirmenin ilk adımıdır. İnsanların nasıl kendilerine has özellikleri var ise her çiçeğin beslendiği toprak türü de farklılık gösterir. Sert ve kalın toprakta kök salarak sınırsızca büyüyebilen çiçekler de vardır, daha çok organik madde karışımlı topraktan beslenenler de. Bu nedenle yetiştirmek istediğiniz çiçeğin ihtiyacı olan toprak türünü öğrenmeniz son derece önemlidir.

Diğer bir önemli detay, çiçeklerin sıcaklık ve neme karşı durumları ile sulamaya ve ışığa duydukları ihtiyacı iyi bilmektir. Bazı çiçekler günlerce sulamasanız da idare edebilir ancak bazıları bırakın günlerce sulamamayı, sulama yaptığınız günler dışında suladığınızda bile ters tepki ile cevap verebilirler. Çünkü çiçekler düzen ve rutini seven canlılardır. Onları gelişigüzel sulamak da verdiğiniz emeklerin boşa gitmesine neden olabilir.

Sıcaklık, ışık ve nem de çiçek bakımında es geçilmemesi gereken önemli bir konudur. Yetiştirdiğiniz çiçeklerin sıcaklık ve nem ile olan ilişkisini muhakkak öğrenmeli ve onları ihtiyaçlarını temin edebilecekleri şekilde konumlandırmalısınız ki yaşam süreleri uzun olsun.

Birçok kişinin çiçek bakımında en sık yaptığı hata şüphesiz ki saksı seçiminde yapılan yanlışlıktır. Kimi çiçekler derinlere kök salmak ister dolayısıyla derin saksılara ihtiyaç duyarlar. Kimisi ise enine genişlemeye meyillidir ve enlemesine büyük saksılar onlar için idealdır. Bu nedenle yetiştireceğiniz çiçeğin anatomik özelliklerine uygun saksı tercihi ile çevrenizde gördüğünüzde imrenerek baktığınız çiçeklere siz de sahip olabilir ve onların sağlıklı bir şekilde büyüyüşünü izlemenin verdiği keyfi yaşayabilirsiniz.

Çiçek bakımı nasıl olmalı sorusunun cevabı yukarıda sözünü ettiğimiz kriterleri yetiştirdiğiniz çiçekler için doğru şekilde ayarlamaktır diyebiliriz. Kısacası yetiştireceğiniz çiçeği tanımak onunla iyi bir iletişim kurabilmenin altın anahtarıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu