Sağlık

Tiroit Hastalığı Hakkında

Son yıllarda adını çok sık duymaya başladığımız tiroit hastalığı ile ilgili bilgilerden söz edeceğimiz bu yazımızda aklınızdan geçen birçok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

Tiroit Hastalığı Nedir?

Kadınlarda karşılaşılma oranı erkeklere göre daha yüksek olan tiroit rahatsızlığı, boynumuzun ön bölümüne yerleşimli olan tiroit bezinin salgıladığı hormonlardaki bozulma sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Son derece yaygın olan bu hastalık, insan metabolizmasının sağlıklı bir şekilde görevine devam etmesi noktasında son derece önemli bir göreve sahiptir.

Tiroit Hastalığı Belirtileri

Vücudumuza T3 ve T4 hormonlarını salgılama göreviyle destek veren tiroit bezi hastalığının en sık ortaya çıkan iki türü vardır. Vücudun ihtiyacı olan hormon oranından daha fazlasını üretmesi ile tiroit bezinde ortaya çıkan hastalık hipertiroidi halk arasında bilinen ismi ile zehirli guatrdır. Hipotiroidi ise vücudun ihtiyacı olan hormon seviyesi kadar yeterli tiroit hormonunun üretilemediği hastalık tipidir. Bu hastalık kronik bir rahatsızlık olup tiroit hastalığı tedavisi, yapay tiroit hormonu ilaçları ile gerçekleştirilir.

Tiroit hormonunun az ya da çok salgılanmasına bağlı olarak vücutta ortaya çıkardığı belirtiler de farklılaşmaktadır. Fazla salgılandığı durumlarda kilo kaybı, sinirlilik, ellerde titreme, aşırı terleme, bağırsak sorunları ve uyku problemleri gibi durumlar ile karşılaşılması muhtemeldir. Vücutta yeterli hormonun olmadığı hipotiroidi de ise kilo artışı, yorgunluk, unutkanlık, saç ve ciltte problemler ile depresyon gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Tiroit Hastalığı Nasıl Geçer?

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu hastalık kronik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavisinin takibi gerekir ve pek çok kişi, tiroit hastalığına hangi bölüm bakıyor sorusunun cevabını arar. Bir metabolizma hastalığı olduğu için tiroit hastalığı için gitmeniz  gereken bölüm endokrinoloji polikliniğidir. Yalnız şunu vurgulamak isteriz ki devlet hastanelerinden endokrinoloji polikliniğine direkt randevu alma işlemi yapmanız mümkün değildir. Öncelikle bir iç hastalıkları yani dahiliye uzmanına görünerek sizin tiroit hastası olduğunuzun tespiti gerekmektedir. Teşhisiniz konulduktan sonra bir üst uzmanlık alanı olan endokrinoloji bölümüne randevu alma erişiminiz aktifleştirilir. Bu şekilde başvurduğunuz merkezlerde uzman doktorlar tarafından hastalığın seyrine göre tedavinizin planlaması yapılır. Özel hastanelerin endokrinoloji bölümlerine direkt randevu oluşturabilirsiniz. Özel hastaneler için dahiliye bölümüne gitme ön şartı bulunmamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu