Sağlık

Işgın Otu Hakkında Neler Biliyoruz?

Genç neslin pek bilmediği bir bitki olan ışgın otu, şifalı bitkiler arasında görmeye pek alışkın olmadığımız bir bitki. Çörek otu, zencefil, zerdeçal gibi insan sağlığına olan faydalarını çok fazla duyuramamış olsa da bu bitki tam bir şifa kaynağı.

Işgın Otu Nedir?

Ülkemizde Erzurum ve çevresinde sıklıkla yetişen ışgın otu ile tez zamanda tanışmak için pek çok sebep bulunuyor. Kuzukulağı familyasından olan bu bitkinin yetişmesi için en uygun aylar  mayıs ve haziran. Karların erimesinden sonra Erzurum yaylalarında kendiliğinden ortaya çıkan bu bitki sözün özü tabiat ananın bize sunduğu en değerli bitkilerden bir tanesi.

Işgın Otu Faydaları

Bu  bitki pek çok hastalığa fayda sağlıyor ancak sanıyoruz ki adını son yıllarda yavaş yavaş daha fazla duyurmasını sağlayan temel sebep, çağımızın hastalığı olan kansere karşı mücadelede son derece etkili sonuçlar veriyor. Çünkü hücre yenileyici özelliği sayesinde zarar gören kanserli dokuların onarılmasında etkin rol oynaması. Yapılan araştırmalar, bu bitkinin içeriğindeki polifenollerin kanser oluşumunu engellediğini destekliyor. Özellikle pişirilerek tüketilmesinin çok daha faydalı olduğunu vurgulayan uzmanlar, ısı ile polifenollerin açığa çıkarak çok daha fazla etki sağlayacağı konusunda birleşiyor.  Peki, bu bitki başka hangi sağlık problemlerine iyi geliyor?

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı vücudu koruyor.
  • A, B1, B2, E ve K vitaminlerinin yanı sıra içeriğindeki C vitamini ile de enerji veriyor.
  • Cilt üzerinde müthiş etkilere sahip. Kırışıklıkların oluşumunu geciktiriyor ve var olan kırışıklıkların azalmasında etkin rol oynuyor.
  • Sindirim sistemi hastalıkları üzerinde son derece etkili ve mideyi rahatlatıcı özelliği bulunuyor.
  • Tansiyon ve şeker hastalarının değerlerinin dengede tutulmasını sağlıyor.
  • Kolestrol üzerinde de olumlu etkilere sahip.
  • Astım ve nefes darlığının vermiş olduğu sıkıntılara karşı tüketimi tavsiye ediliyor.

Işgın Otu Nasıl Tüketilir?

Taze olarak tüketilebildiği gibi pişirilerek tüketiminin çok daha sağlıklı olduğu biliniyor. Ekşimsi tadıyla buruk bir lezzeti olan bu bitki, pek çok yemeğe katılabiliyor ve salatalara da hoş bir lezzet katıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu