Sağlık

Prematüre Doğum Neden Olur?

Annelik, kelimelerle anlatılamayacak kadar uzun bir serüven. Bebeğinin kalp atışlarını hissettiğin ilk anda başlayan bu yolculuk aynı bedende hamilelikte 40. haftaya kadar devam eder. Doğumdan sonra ise ölene dek. Bu uzun soluklu yolculukta 40. haftaya kadar tek beden tek nefes yaşarsınız. Her hafta minik nefesinin ne kadar büyüdüğünü ve hareketlerini izler anneler.  Hamilelik yaklaşık 40 hafta yani 280 gün sürer. Ancak bazı durumlarda prematüre doğumlar gerçekleşebilir. Tıpta prematüre doğum, hamileliğin 37. haftasından daha önce meydana gelen doğum olarak ifade edilir.

Erken Doğum

Prematüre doğumlarda, minik bebeğinizin organ sistemleri tam anlamıyla olgunlaşmaz ve minik savaşçınız o şekilde dünyaya gelir. Bu yüzden de maalesef bu bebekler bazı sorunlar ile karşı karşıya kalırlar. Özellikle hamileliğin 32.haftasından önce düşük kilo ağırlığında doğum olmuşsa bu risk daha da artar. Eğer anne riskli hamilelik geçiriyorsa kontroller daha sık yapılır. Uygun tedavi ya da kontrol ile anne ve bebeğin sağlığı koruma altına alınabilir.

Erken Doğumu Tetikleyen Faktörler

Prematüre doğum nedenlerinin merak edildiğini biliyoruz. Bu nedenlerin başında annenin yaşı gelmektedir. Annenin yaşı eğer 18 yaş altında ya da 40 yaş üstündeyse erken doğum riski yükselir. Annenin geçirdiği enfeksiyonlar da erken doğum riski oluşturabilir.

Rahimdeki anatomik problemler, plasenta (bebeğin eşi) problemleri yani plasentanın önde gelmesi veya yerinden kopup ayrılması da erken doğuma sebebiyet verebilir.  Öte yandan annenin kronik hastalıkları olması ve çoğul gebelikler de maalesef erken doğuma yol açabilir. Sigara alışkanlığına ayrı bir parantez açarsak; hamilelikte sigara kullanımı bebeğin gelişmesine çok fazla etki eder ve sigara kullanımı bebeğin besin ve oksijen almasını engeller. Nikotine maruz kalan bebeğin kalp atışları hızlanır ve solunum hareketleri azalarak prematüre doğum riskini artırır.

Prematüre doğum yapanların bebeklerinde, uygulanan bütün tedavilere rağmen doğumdan sonra beslenme problemleri, solunum sıkıntısı, beyinde kanamalar ve oksijen düşüklüğüne bağlı hasar olabilir. Ayrıca prematüre doğumlarda kemik erimesi gibi sorunlar da görülebilmektedir.  Araştırmalara göre Türkiye’de prematüre doğum oranı yüzde 11’dir. Prematüre bebeklerin yüzde 10’u yeterli kilo alamamaya bağlı olarak gelişim geriliği ile mücadele eder. Dahası göz sorunları, nörolojik problemler ve işitme sıkıntıları da karşılaşılan diğer sağlık sorunlarıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu