Sağlık

Lohusa Depresyonu Nedir?

Anneler bebek beklerken son derece heyecanlıdır ve sürekli bebeklerini kucaklayacakları ilk anı düşünürler. Ancak doğum sonrası mutluluk her anneyi hızlıca bulamayabilir. Buna sebep olan lohusa depresyonu annelik heyecanı yaşayan pek çok kadında görülebilen önemli bir rahatsızlıktır. Bir bebeğe sahip olmak annelerde heyecan ve mutluluk hissi uyandırmaktadır bu doğru. Fakat annelerin doğum sonrasında depresyon yaşama ihtimalleri de oldukça fazladır.

Genellikle bu duruma sahip olan kişilerde, gün içerisinde depresif bir ruh hâli görülür ve yetersizlik, suçluluk ve değersizlik gibi kötü düşünceler psikolojilerine hâkimdir. Bu anneler bebeklerine zarar vermekten korkarlar ve bazı zamanlarda panik atak nöbeti geçirebilirler. Hatta depresyonun etkisiyle kâbuslar gören pek çok anne de vardır. Tüm bunların yanında bu depresyonu yaşayan anneler, bebekleri için endişeli olmayabilirler veya bebeklerine aşırı ilgi de gösterebilirler. Bu rahatsızlığın belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Lohusa Depresyonu Belirtileri

Lohusa depresyonu belirtileri, doğum yaptıktan sonra kendini göstermeye başlar. Hem anne hem de bebek için oldukça zor olan bu depresyon durumunun ciddi bir hâl almaması için mümkün olan en kısa sürede fark edilmesi gerekir.  Bu durumun en yaygın şekilde olanı ve en az belirtiye sahip şekli anne hüznüdür.

Anne hüznünün belirtileri doğumdan sonra 10 gün içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler çıktıktan sonra 3 ya da 5 gün içerisinde yoğun bir şekilde hissedilir. Oldukça rahatsız edici bir durum olan anne hüznü, zaman içerisinde azalma eğilimi gösterir. Anneler arasında en yaygın görülen anne hüznü belirtileri açıklanacak olursa, şu şekilde ifade edilebilir;

  • Anksiyete
  • Depresyon
  • Ağlama nöbetleri
  • Sinirlilik hali
  • Uyku hali
  • İştah sorunları
  • Bebeğe karşı duyulan duygu eksikliği

Lohusa depresyonu belirtilerinin bazen doğumdan sonra 2 yıl içinde bazen ilk 1 ay içinde bazense birkaç ay içerisinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu belirtiler annelerde genellikle 2 hafta boyunca etkili olmakta ve anneleri derinden etkilemektedir. Araştırmalar lohusa depresyonu belirtilerini pek çok annenin doğum yaptıktan sonra ilk 6 ayda yaşadığını göstermektedir. Lohusa depresyonu ne kadar sürer sorusunun cevabını ise uzmanlar tespit ve tedavi edilme durumuna göre bu sürenin kişiden kişiye değiştiği şeklinde vermektedirler.

Lohusa Depresyonu Tedavisi

Lohusa depresyonu tedavisi dikkat edilmesi gereken ve asla ihmal edilmemesi gereken bir özellik taşır. Özellikle bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için doğumdan sonra annesi ile olan ilişkisinin en iyi şekilde kurulması son derece önemlidir.

Yani doğumdan sonra ortaya çıkan lohusa depresyonu, bebek ile anne arasındaki ilişkiyi olumsuz etkiler ve bu durum bebeğin hem ruhsal hem de fiziksel sağlığına kötü şekilde yansır.

Tüm bu nedenlerden dolayı lohusa depresyonu, doğru bir şekilde teşhis edilmeli ve uzman yardımı ile tedavi sürecine başlanmalıdır. Aksi takdirde hem bebek hem de anne için istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Erken tedavi, anne ve bebeğin olumsuz etkilenmesinin önüne geçecek olan en önemli noktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu