Hayata Dair

Sıcak Havalar Kâbusumuz Oldu

Şu sıralar herkesin muzdarip olduğu konu şüphesiz ki aşırı sıcaklıklar. Yaz gelmedi gitti, sıcak havalar ne zaman gelecek derken böylesine kavurucu bir sıcak ile karşılaşacağımızı bilseydik daha temkinli konuşurduk muhakkak. Doğa, insanoğlunun ona verdiği zararlara karşı tepkisini kavurucu sıcaklar ile mi alıyor bilinmez ama bilinen net bir şey var ki o da özellikle kronik hastalar için bu sıcaklıkların hiç iyi olmadığı.

Özellikle kıyı kesimlerinde bunaltıcı sıcaklıklar hat safhada hissediliyor. Sıcak havalarda burun kanaması, sıcak havalarda baş ağrısı ve sıcak havalarda halsizlik yaşayanların sayısı da bir hayli fazla.  Sıcaklıklar karşısında neler yapabileceğimize ve kendimizi nasıl rahatlatabileceğimize değineceğimiz bu yazımızın size daha ferah bir yol açacağına inanıyoruz.

Sıcak Havalarda Ne Yenir?

Çevremize baktığımızda pek çok insanın yemeden içmeden kesildiğini görüyoruz. Şaşırtıcı ama aşırı sıcaklar kilo sorunu olan iştahlı bireylerin yeme içme düzenini bile etkiliyor. İnsanların çoğu aşırı sıcaklardan dolayı bir şey yemek istemiyor. Dahası yemek yemeye sıkıntısız devam edebilenler de çoğunlukla soğuk mezeler ve salatalar üzerine yoğunlaşıyor. Kısacası bu havalarda yağlı, salçalı ve sıcak yemeklere kimse rağbet etmiyor.

Peki, bu havalarda bizi serinletecek, midelerimizi rahatlatacak ne tür gıdalara ağırlık vermemiz gerekiyor? Başta su olmak üzere sıvı gıda tüketimini arttırmamız vücudumuzun su kaybını önleme noktasında son derece etkili. Ayran, buzlu kahve ya da soğuk meyve suları da kavurucu sıcaklardan bunalanlar için iyi seçeneklerin başında geliyor. Su oranı yüksek kavun ve karpuz gibi gıdalar da en fazla talep gören yaz meyveleri olarak biliniyor.

Sıcak Havalarda Baş Ağrısı

Özellikle migren hastaları için sıcaklıkların artması tehlike sinyallerinin çalması demektir. Güneş ışınlarına direkt maruz kalan bu hastalar için günlerce süren zonklayıcı baş ağrıları kaçınılmaz oluyor ve migren hastalarının aşırı sıcakların olduğu günler dışarıya çıkmamaları tavsiye ediliyor.

Sıcaklıklar vücudumuzda damar genişlemesine neden olduğu için bu durum bireylere baş ağrısı olarak yansıyor. Ayrıca aşırı sıcaklığa bağlı tansiyon yükselmesi de baş ağrısına sebebiyet veren diğer etken olarak karşımıza çıkıyor. Sıcaklıkların etkilerini azaltmak için insanlar çözüm yolları arıyor ve ılık duş en çok tercih edilen yöntemlerin başında geliyor.

Baş ağrısının yanı sıra sıcak havalarda kaşıntı da pek çok insanın karşılaşabildiği bir problem. Cildin sıcaklığa karşı tepkisi olan ürtiker kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi reaksiyonlar ile seyreden bir cilt problemi ve karşılaşan kişiyi ciddi anlamda zorlayan bir rahatsızlık. Sıcak havalarda ne giyilir sorusu pek çoğumuzun merak ettiği bir konu. Bol ve pamuklu giysiler ile bu sorunu bir nebze olsun önlemek mümkün ancak cilt yapısı ürtikere yatkın olan kişilerin ve kronik rahatsızlıkları bulunanların aşırı sıcaklarda muhakkak uzman bir hekime danışmaları gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu