Sağlık

Kilo Sorununun Nedenleri

Kilo sorunu, son yılların en önemli sağlık problemlerinden bir tanesi. İnsanların pek çoğu var olan kilolarına çözüm bulamadıkları gibi her yeni gün daha fazla kilo almaya doğru yol alıyor. Dondurulmuş gıdalar ve hazır yiyeceklere olan düşkünlük, zaten kilo almaya yatkın olan vücutlarımızın maalesef iyice şişmesine neden oluyor.

Çevremize baktığımızda çocukların önemli bir bölümünün de bu sorun ile başının dertte olduğunu görüyoruz. Çocukluk çağlarında obezite ile tanışan çocukların pek çoğunun ortak noktası ise hazır gıdalara ve paketlenmiş abur cuburlara olan düşkünlükleri.

Yanlış beslenmeye dayalı fazla kilo problemi olanların yanında, sayıları azımsanmayacak bir kesim daha var ki; onlar kendilerini bildiklerinden beri kilolu olanlar. Vücut yapıları kilo almaya oldukça elverişli, aile öyküsünde fazla kilolu yakınlarının çoğunluğu dikkat çeken kişiler.

Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse kilo almaya genetik yatkınlığı olanlar, kilo sorunları ile baş etme noktasında yanlış beslenmeye bağlı olarak kilo alımı yaşayanlardan bir tık daha şanssız dememiz mümkün.

Kilo Sorunu Nasıl Çözülür?

Fazla kiloları ile ne yaptıysa başa çıkamayan insanların dillerinde hep aynı sorular vardır. “Kilo sorunum var ne yapmalıyım?” ya da “Kilo sorunu için hangi doktora gidilir?”

Aslına bakarsanız kilo sorununu ortadan kaldırmanın ilk aşaması, kilo alımınızın daha doğru bir ifade ile vücudunuza aldığınız besinleri yakamamanızın nedenlerini ortaya koymaktır. Bu duruma neden olan sorunu bulmak, bu sorununuzu ortadan kaldırmayı kolaylaştırmak açısından son derece önemlidir.

Yediklerinize dikkat ediyor, dondurulmuş gıdalardan uzak duruyorsunuz, hareketli bir yaşam tarzını benimsiyor ancak yine de kilolar karşısında çaresiz olduğunuzu hissediyorsanız belki de bu durumun nedeni bilmediğiniz daha doğrusu teşhisi konulmamış bir hastalıktır.

Pek çoğumuz hipotroidi hastalığının insanları şişmanlattığını biliriz. Hipotiroidi yani tiroit bezinin yavaş çalışması sonucu ortaya çıkan bir metabolizma rahatsızlığı olan bu hastalık, siz yediklerinize dikkat etseniz de hareketli bir yaşantıya sahip olsanız da size kilo aldırır.

Peki hipotiroidi gibi kilo almamıza neden olan başka hastalıklar var mıdır? Maalesef bu sorunun cevabı evet. Uyku apnesi, Tip 2 diyabet, polikistik over sendromu, böbrek üstü bezinin gereğinden fazla çalışması, hipotalamus bozuklukları gibi hastalıklar da kişinin kilo almasına neden olan problemlerdendir.

Kilo Sorunu Olanlara Tavsiyeler

Hareketli bir yaşam tarzı geliştirerek, dondurulmuş ve hazır gıdalardan uzak durarak, kalorisi düşük yiyecekler yiyerek ve karbonhidratlı gıdaların tüketimini azaltarak kilo sorununa dur diyebileceğini pek çok kişi biliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu