Sağlık

Kardeş Kıskançlığı Neden Olur?

Kıskançlık hakkında çok şey yazılıp çiziliyor. Son derece doğal bir duygu olan kıskanma hissi belli bir noktaya kadar normal kabul edilebiliyor. Ancak o kritik sınır aşılınca kişiyi mutsuz ediyor ve depresyona sürükleyebiliyor. Dahası eğer kontrol altında tutulmaz ise oldukça tehlikeli boyutlarda seyir gösterebiliyor. Kardeş kıskançlığı da toplumumuzda en yaygın şekilde karşılaşılan kıskançlık türlerinden bir tanesi. Özellikle çok çocuklu ailelerde sıkça gözlenen bu durum ebeveynleri ciddi çıkmazlara sokuyor.

Kardeş Kıskançlığı Belirtileri

Kardeş kıskançlığı belirtilerini iyi bilmek bu konuda alınacak önlemler noktasında son derece önemlidir. Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir sorusunun cevabını arayan ebeveynlere evdeki dengeyi sağlamada önemli görevler düşmektedir.

Evin tek çocuğu olup kardeşi olduktan sonra sıkıntı yaşayan pek çok çocuk vardır. Bu kıskançlık türünün en bariz belirtisi çocuğun anne babadan uzaklaşmaya başlamasıdır. Kendisinin daha az sevildiği düşüncesi ile kendini aile bireylerinden soyutlayan bu çocuklarda, kardeşine karşı şiddet eğilimi, anne babanın sözünü dinlememe gibi durumlar gözlemlenmektedir. Bu çocuklar kendilerini daha fazla göstermek istediklerinden dikkat çekici hareketler sergilemeyi seçerler. Parmak emmeye başlamak, altına kaçırmak gibi durumlar da kardeşi olduktan sonra ilgiyi kendine çekmek isteyen çocuklarda sıkça görülmektedir.

Sürekli gerginlik hissi yaşayan bu çocuklarda ağlama krizleri, genel bir huzursuzluk, okula gitmek istememe gibi belirtiler ile de karşılaşılabilmektedir. Kardeşini kıskanan çocukların büyük çoğunluğu bunu belli eden kardeşine vurma, bağırma gibi yıkıcı belirtiler gösterirken bazıları ise bu durumu dışa vuramayıp kardeşine karşı aşırı sevgi gösterilerinde bulunma belirtileri sergileyebilmektedir. Genel anlamda tüm bu belirtilerin altında anne ve babanın kendisini daha az seveceği ve anne babanın kendisine olan sevgisini kaybetme korkutma korkusu ve onlardan beklemediği tepkiler alacağı endişesi yer almaktadır.

Kıskançlığa Bağlı Kekemelik

Kontrol altına alınması gereken bir kıskançlık türü olduğunu daha önce de dile getirdiğimiz kardeşi kıskanma durumuna bağlı olarak kekemelik sorununun da ortaya çıkabildiğini yeri gelmişken belirtelim. Bebek gibi konuşmaya başlamak, emzik kullanmayı ya da biberonla beslenmeyi istemek, emekleyerek hareket etme davranışı göstermek ve kekemelik ya da konuşma gecikmesi gibi dil sorunları da kıskançlık nedeni ile çocukları ve gayet tabii ebeveynleri zorlayan ciddiye alınması gereken önemli noktalardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu