Genel

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Mucizevi etkileri ile kainattaki en faydalı besinlerden  olan bal, propolis ve arı poleni besleyici gıda değerleri ile şifa dağıtmaya devam ediyor. Peki, isteyen herkes gerçek bala ulaşabiliyor mu? Hakiki bala ulaşabilen insan sayısı  günümüzde maalesef çok az. Çünkü gıda sahtekârları çoktan bal üzerinde de türlü hileler yapmaya başladı.

Sahte bal ile sağlığını tehlikeye sokmak ve parasını çöpe atmak istemeyen insanlar gayet tabii gerçek balın özelliklerini öğrenmeye çalışıyor. Hakiki balın nasıl olması gerektiği hakkında önemli ipuçları vereceğimiz bu yazımız ile siz de içinde gıda hilesi olmayan bal nasıl anlaşılır sorusunun cevabını net bir şekilde anlayabilecek ve doğru bal seçimi yapabileceksiniz.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Sahte bal ile hakiki balı ayırt etmenin birçok yolu bulunuyor. Bal yetiştiricileri tarafından kolaylıkla anlaşılan sahte balın vatandaşlar tarafından da belli noktalara dikkat edilerek tespit edilebilmesi mümkün. “Gerçek bal şekerlenir mi?” ya da “Gerçek bal donar mı?” soruları hakiki bala ulaşmak isteyenlerin en fazla araştırdıkları konuların başında geliyor.

Hakiki bal ile sahtesini ayırt etme noktasında belli başlı kriterlerin değerlendirilmesi gerekiyor. Şekerlenme, donma, yanma, akışkanlık, tat, kıvam, koku ve renk gibi noktalara dikkat edilerek hakiki balın ayrımının yapılabileceğini belirten uzmanlar, söz konusu özellikler genel bir şekilde incelendikten sonra bal tercihi yapmanın sağlığımıza zarar gelmemesi ve paramızın gıda sahtekârlarına kaptırılmaması noktasında son derece önemli olduğunu ısrarla vurguluyor.

Gerçek Bal Testi

Balın şekerlenmesi kimileri tarafından yadırgansa da sanılanın aksine şekerlenen balın hakiki bal olduğunu belirtelim. Ortalama iki ay içerisinde hakiki balda şekerlenme yaşanabilirken sahte balın şekerlenmemesi dikkat çekiyor.

Hakiki bala ulaşmak için izlenebilecek adımlardan bir tanesi de balı buzdolabında bir süre bekletme olarak biliniyor. Eğer bu bekleme süresinin ardından balınızda donma söz konusu oluyorsa doğru bal tercihi yaptığınızı bilmelisiniz. Çünkü sahte olmayan balın en öne çıkan özelliği soğuk bir noktada bekletildiğinde tereyağı gibi sürülebilir bir kıvam almasıdır.

Balı yakarak da sahteliği hakkında fikir sahibi olunabiliyor. Bir miktar balı tahta kaşık ile alarak yaktığınızda bal çatırdayarak yanmaya başlıyorsa balınız sahtedir. Çünkü sahte balda bulunan glikoz şurubu balın bu şekilde sesler çıkartarak yanmasına sebep olmaktadır.

Balı kıvamına bakarak da değerlendirmek mümkündür. Tahmin edeceğiniz gibi hakiki bal yoğun bir kıvama sahiptir. Bir bardak su veya süt ile yoğunluk testi yaparak bal hakkında bir fikir elde edebilirsiniz. Eğer koyduğunuz sıvının içerisinde balın erimesi zaman alıyorsa balınızda gıda hilesi olmadığını düşünebilirsiniz.

Akışkanlık da hakiki balı anlamak için bakılması gereken önemli bir noktadır. Şöyle ki değerlendirmek istediğiniz bal, kavanozdan aktarılırken kesik kesik oluyorsa bilmelisiniz ki sahte bal ile karşı karşıya olabilirsiniz. Çünkü hakiki balın kavanozdan alınması sırasında uzayıp gitmesi ve kaşıktan zor ayrılması gerekmektedir.

Balın tipik kokusunu hepimiz biliriz. Bu nedenle alacağınız balı koklayarak da sahteliği hakkında fikir sahibi olmanız mümkündür. Çünkü glikoz şurubunun fazlaca bulunduğu sahte balın kokusunda doğal olmayan yapay bir kokunun var olduğunu fark edeceksinizdir.

Hakiki bal renk bakımından değerlendirilerek de sahtesinden ayırt edilebilir. Şöyle ki hakiki bal koyu bir renge sahiptir. Bu nedenle rengi çok açık olan balları tercih ederken bir kez daha düşünmekte fayda vardır.

Belki de gerçek bal ile sahte balı ayırt etmede en fazla tercih edilen yol balın tadıdır. Hakiki bal, son derece keskin bir tada sahiptir ve sahtesine göre daha acıdır. Eğer balı tattığınızda damağınızda ve boğazınızda yanma hissi duyuyorsanız bilmelisiniz ki tadım yaptığınız bal hakiki baldır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu