Kadın

Menopoz Dönemi Sıkıntıları

Kadınların en sıkıntılı süreçlerinden biri olarak nitelendirilen menopoz , kadınların doğurganlık dönemlerinin ve adet döngülerinin sona ermesidir. Genellikle 45-55 yaş aralığında gerçekleşen bu dönemde hormonal değişiklikler hat safhadadır. Doğal olarak vücutta meydana gelen bu değişiklikler, çeşitli semptomlara neden olur. Belli bir yaşın üstündeki pek çok kadının sık sık araştırdığı bu dönem ile ilgili yazımızın size yol gösterici olacağını söyleyebiliriz. Bu dönemin ne anlama geldiği, semptomları, nedenleri ve tedavi seçenekleri hakkında pek çok bilgiye sahip olacağınız bu yazımızı ilgi ile okuyacağınızdan eminiz.

Menopoz nedir?

Menopoz, bir kadının son adet döngüsünü yaşadığı andır. Bu durum oluştuktan sonra yumurtalıklar artık yumurta salgılayamaz ve östrojen ve progesteron gibi hormonların üretimi azalır. Bu hormonal değişiklikler, birçok kadında semptomlara neden olabilir.

Peki, bu dönem neden ortaya çıkar? Bu dönemin oluşmasına neden olan faktör, yumurtalıkların artık yumurta salgılama özelliğini kaybetmesidir. Bununla birlikte, bu dönemin gelişimini hızlandıran başka sebepler de olabilir. Birçok kadın erken dönem menopoz nedeni ile tedavi görmekte ve bu problemine çözüm yolları aramaktadır. Çünkü bir kadının yumurta salgılama özelliğini kaybetmesi çocuk sahibi olamayacağı anlamına gelir. Erken menopozun en fazla ortaya çıktığı durumlar şu şekildedir:

Genetik faktörler: Genetik faktörler nedeni ile bu dönem erken yaşlarda başlayabilir.

Kemoterapi ve radyasyon tedavileri: Kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi ve radyasyon tedavileri, kadınlarda bu dönemin daha erken ortaya çıkmasına neden olabilir.

Cerrahi müdahaleler: Yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması  erken yaşta yumurta üretiminin sağlanamamasına neden olabilir.

Menopoz Semptomları Nelerdir?

Bu dönemde semptomlar, kadından kadına değişebilir ve semptomlar genellikle hormonal değişikliklerin başlamasıyla ortaya çıkar. En yaygın menopoz semptomları şunlardır:

  • Sıcak basmaları: Sıcak basması, yüz, boyun ve göğüste aniden ortaya çıkan ateş hissiyle karakterizedir. Terleme, hızlı kalp atışı ve titreme de sıcak basmalarına eşlik edebilir.
  • Gece terlemeleri: Gece terlemeleri, uyku sırasında ortaya çıkan sıcak basmalarıdır. Bu semptomlar genellikle uyku kalitesini düşürür ve kişide yorgunluğa ve uyku bozukluklarına neden olur.
  • İdrar yolu enfeksiyonları: Hormonal değişiklikler, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı artırabilir. Bu durum da özellikle kasıklarda ağrı ve sancı hissini ortaya çıkarır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu