Eğitim

Duygusal Zekâ Alanına Sahip Olabilir Misiniz?

Bilişsel yani akıl temelli zekânın her şey olduğuna inanan insanoğlu, uzun yıllar sayısal becerileri kuvvetli olmayan bireyleri deyim yerindeyse yok saydı. Oysa bir insan denklem çözmekte yeterli beceriye sahip değilken çizdikleri ile nerdeyse aslının aynı olan nesne ya da insan resimleri ortaya koyabilirdi. Daha çarpım tablosundan haberi yokken şiir yazan kişiler de çarpım tablosunu bilmediği için az küçümsenmedi. Neyse ki çoklu zekâ kuramını ortaya atan Howard Earl Gardner sayesinde insanların farklı alanlarda daha ileride olabilecekleri, bilişsel zekânın her şey olmadığı ortaya konuldu da kendini ve çevresindeki insanları anlayabilme becerisine sahip kişiler duygusal zekâ alanı ile özdeşleştirilerek değer görmeye başladı.

Duygusal Zekâ Nedir?

İnsanlar ile hemen iletişim kurabilen, karşısındaki insanın hissettiklerini kolay bir şekilde algılayarak ona göre davranan kişiler ile muhakkak tanışmışsınızdır. İşte bu insanların sahip olduğu zekâ alanı duygusal zekâ olarak kabul görüyor. Bu insanlar hem kendini anlamada hem de karşısındakilerin psikolojik durumlarını saptama noktasında diğer kişilere göre bir adım önde bulunuyor. İngilizce Emotional Quotient ifadesinin kısaltılmış şekli EQ olarak literatürde yer alan duygusal zekânın beyninin sağ lobu iyi çalışanlarda daha yaygın görüldüğü biliniyor.

Duygusal Zekâ Belirtileri

Bu zekâ alanına sahip olup olmadığını merak eden pek çok kişi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kendinizde var olan özellikleri, bu zekâ alanında yer alan insanların özellikleri ile karşılaştırmanız için duygusal zekâ belirtileri hakkında bilgi vermekte fayda görüyoruz. Bu şekilde siz de kendinizi tanıyabilir ve duygusal zekâ nasıl geliştirilir sorusunun cevaplarını arayarak kişisel gelişiminizi sağlayabilirsiniz.

  • Merak unsuru bu zekâ alanına sahip kişilerde hat safhadadır. Çevrelerindeki her şeyi ve bilhassa yeni tanıştıkları insanlarla ilgili çoğu şeyi merak eden insanlarda EQ seviyesinin yüksek olduğu araştırmalarda yer alır.
  • EQ seviyesi yüksek kişilerin konuşurken kullandıkları kelime sayısı oldukça fazladır. Kısacası bu zekâ alanı gelişmiş insanlar kelime hazineleri oldukça geniş olan ve konuşmaktan zevk alan insanlardır.
  • Bazı insanlar alışılagelmiş durumların dışına çıkmak istemez ve bu durumdan fazlaca korkarlarken bu zekâ alanına sahip kişiler yer değiştirmekten, yeni ortamlara girmekten ve değişikliklerden korkmadıkları gibi değişim ve farklı ortamlarda bulunmaktan büyük zevk alırlar.
  • Her insanın her konuda mükemmel olması imkânsızdır. Ancak bunu pek çok insan kabul etmez ve mükemmeli arar. Oysaki bu zekâ alanına sahip insanlar zayıf ve güçlü yönlerini fark etmiş, bunu dert etmeyen ve açık bir şekilde dile getirebilen kişilerdir. Mükemmeliyetçilik bu zekâ alanına sahip kişilerde görülen bir özellik değildir.
  • Hata yapmaktan çekinmeyen, öfke kontrolü sağlayabilen, karşısındakini dinlemeyi çok iyi başaran ve yaptıkları güzel davranışları karşılık bekleyerek yapmayan bilinç sahibi kişileri bu zekâ alanı gelişmiş bireyler olarak değerlendirmek mümkündür.

Uzun lafın kısası siz de zekâ alanınızı merak ediyor, kendinizi bu zekâ alanının özelliklerine yakın buluyorsanız duygusal zekâ testi ile kendinizi test edebilirsiniz. Bu zekâ alanını geliştiren duygusal zekâ kitapları üzerine araştırmalar yapabilir ve bu tür kitaplar okuyarak da kişisel farkındalığınızı arttırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu