Sağlık

Bebeğim Kolik Mi?

Anne ve babalar uzun hamilelik sürecinin ardından sağlıcakla bebeklerine kavuştuklarında tarifi zor bir mutluluk yaşarlar. Bebeklerine kavuştukları ilk anlar şüphesiz ki hayatlarındaki en değerli anlar arasında yerini alır. Peki, yenidoğan dönemini hep mutluluk içinde mi sürdürür ebeveynler? Bu soruya evet diyebilmeyi çok isterdik ancak tüm bebeklerde olmasa da bebeklerin büyük çoğunluğunda ortaya çıkan kolik sorunu pek çok anne ve babayı ciddi anlamda yıpratır. Bu sorun yüzünden ebeveynlerin anne baba olma heyecanı yerini maalesef çaresizliğe bırakabilir.

Bebekleri sebepsiz yere ağlama krizine giren çiftler, bebeklerinin sağlığı hakkında endişelenmeye başlar ve kolik kelimesi ile tanışır. Ondan sonra da bebeğimin kolik olduğunu nasıl anlarım sorusunun cevaplarını aramaya koyulurlar.

Kolik Nedir?

Herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin sık, yoğun ve uzun süreli ağlama ve huzursuzluk durumlarına verilen isim olan kolik, özellikle ilk defa anne baba olan çiftleri fazlaca telaşa sürükler. Aslında her bebeğin koliğe bağlı ağlaması farklı olabilir. Bazı bebeklerde ağlama gün boyu devam edebilirken bazı bebeklerde sabit bir zaman dilimin ortaya çıkar. Çiftler, bebeklerinde normalin dışında bu tarzda ağlama nöbetleri ile karşılaştıklarında mutlaka gerekli teşhisin konulması için bir uzmandan destek almalıdır.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Kolik bebek ağlaması karşısında ebeveynlerin birçoğu kendini gayet tabii çaresiz hisseder. Çünkü bu ağlama nöbetleri bebeklerin uyku ve beslenme düzenlerini de olumsuz etkiler. Koliğin neden olduğu huzursuzluğu en aza indirilebilmek için uzmanların önerdiği birtakım çözüm yolları vardır.

  • Bu bebekler normal bebek sallanışından daha yavaş ve daha ritmik bir şekilde sallanmalıdır.
  • Özellikle anne bebeğini kucağına aldığında göğsüne yaslamalı ve sırtına hafif ve ritmik hareketlerle dokunuşlarda bulunmalıdır.
  • Bazı bebeklerin ağlama krizleri için araba ile gezdirilmesi sakinleşmesinde etkili olabilmektedir.
  • Ebeveynlerin bebekleri ile sakin bir şekilde konuşması ve onlara şarkılar söylemesi bebeklerin rahatlamasına olanak sağlayabilir.
  • Bazı bebekler ılık su ile banyo ve banyo sonrası ayak ve karın masajı ile sakinleşebilmektedir.
  • Ağlama nöbetleri esnasında bebeğin emzirilmesi de daha kolay sakinleşmesi noktasında tavsiye edilenler arasındadır.

Koliğin Belirtileri Nelerdir?

Bazı bebeklerde tam doymama, ağrı ve gaz gibi durumlar nedeni ile de aşırı ağlama gözlenebilir. Bu sebeplere bağlı ağlamaların kolik ağlamasından ayrımını iyi yapmak gerekir. Eğer yukarıda ifade ettiğimiz durumlar ortadan kaldırıldığında da bebeğiniz ağlamaya devam ediyorsa o zaman bebeğinizin koliğe bağlı huzursuzluk yaşadığını düşünebilirsiniz.

Kolik bebek belirtilerinin en sık karşılaşılanları aşağıdaki gibidir.

  • Bu bebekler bacaklarını gergin şekilde uzatırlar ya da bacaklarını karınlarına doğru çekerler.
  • Bu bebeklerin ağlamaları sırasında sırtları gerilir.
  • Ellerini yumruk yapma koliğin önemli bir belirtisidir. Koliği olan bebekler kol ve bacaklarını kontrolsüz bir şekilde hareket ettirirler.
  • Koliği olan bebeklerin yüzlerinde acı çekiyormuş izlenimi veren bir görüntü vardır ve yüzleri huzursuzluk anlarında kızarır.
  • Gaz çıkardıklarında ya da kaka yaptıklarında diğer bebeklerin aksine rahatlamak yerine ağlamaya başlarlar.
  • Bu bebekler, kolik bebek müziği dinletilerek sakinleşebilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu