Genel

Bahar Alerjisi ile Başınız Dertte Mi?

Şu sıralar her yer gözleri kızarıp yaşaran, burnu akan ve cildi kaşınan insanlar ile dolu. Evet, tam tahmin ettiğiniz gibi havaların ısınması ile birlikte bahar alerjisi de kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Her insanda farklı belirtiler ile ortaya çıkan bu alerji türü, bazı insanlarda deyim yerinde ise tam bir işkenceye dönüşebiliyor.

Bahar Alerjisi Belirtileri

Bahar mevsimi ile birlikte ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturduğu polenler havaya karışmaya başlıyor ve bu durum çocuk, genç, yaşlı demeden hassas bünyeli kişilerin hayatını zindana çevirmeye yetiyor. Alerjik bünyeli kişilerde bu polenler vücuda girerek göz ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişlemesine ve buradaki dokuların şişmesine sebebiyet veriyor. Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen bu alerjinin semptomlarına uygun ilaçlar bulunuyor. Kendinde alerjik reaksiyonlar gözlemleyenlerin ertelemeden bir alerji hekime danışmaları ve uygun ilaçlar kullanarak bu etkileri azaltabileceği uzmanlar tarafından da her fırsatta dile getiriliyor.
Peki, bahar alerjisinin en tipik belirtileri arasında neler yer alıyor? Genetik yatkınlık ya da çevresel faktörler ile tetiklenen bu rahatsızlık tıpta mevsimsel alerjik rinit olarak ifade ediliyor. Gözlerde kızarma, yaşarma, kaşıntı, göz altlarında morarma ve şişlik; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri; uyku problemleri, koku ve tat alma duyusunda azalma ya da farklılaşma, öksürük krizleri, algılamada sorunlar, şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler bu mevsim alerjisinin en başta gelen belirtileri olarak biliniyor.

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Bahar alerjisi ne zaman biter sorusunun cevabı ise bu dertten muzdarip olanların en fazla merak ettiği konuların başında geliyor. Otlardan ve ağaçlardan yayılan polenlerin ortadan kalkma zamanı, polenin türüne göre değişkenlik göstermek ile birlikte yaz ayının ortalarına değin polen yayılımının devam ettiğini söylememiz mümkün. Peki, bu alerjiye karşı insanlık tamamen çaresiz midir? Tabii ki hayır! Polen alerjisine karşı izlemeniz gereken ilk yol, bir hekim kontrolünden geçmek olacaktır. Bunun ardından polen yayılımının yoğun olduğu sabah saatlerinde, kuru ve rüzgârlı havalarda dışarıda mümkün olduğunca az kalmak gereklidir. Çamaşırlarınızı evde kurutmamaya, çimenlerle teması en aza indirmeye, polenlerin daha fazla olduğu zamanlarda ve mekânlarda maske kullanmaya, sigara ile aranıza mesafe koymaya dikkat ederek mevsimsel alerjinin hayatı kâbusa çeviren yakınmaları en dip seviyelere çekilebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu